Soutěž České pivo opět opanovala Litovel

20. 9. 2016

Praha, 20. září 2016 – Jako již tradičně bodovalo pivo z hanácké Litovle na soutěži České pivo a odneslo si nejvyšší ocenění. V kategorii výčepních světlých i tmavých piv získalo zlato a z prestižní kategorie světlých ležáků si odvezlo stříbro. Tradici kvalitně a poctivě vařeného piva potvrzuje i letošní udělení Ceny českého sládka F. O. Poupěte, kterou získal emeritní sládek a předseda představenstva Pivovaru Litovel Miroslav Koutek. Odbornou soutěž České pivo vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven od roku 2001.

Soutěž o České pivo 2016 byla vypsána v těchto kategoriích: nejlepší světlá výčepní piva, jedenáctky – světlé ležáky, světlé ležáky, tmavá piva a nealkoholická piva.

Unikátnost soutěže České pivo tkví v tom, že je soutěž dvoukolová a že soutěžní piva degustují sládci a odborníci z pivovarů nebo odborníci, kteří pro pivovarství pracují a mají odborné degustační zkoušky.

Letošní slavnostní vyhlášení výsledků v pražském Národním domě na Vinohradech potvrdilo dlouholetý trend – výjimečnou kvalitu zlatého moku z Pivovaru Litovel.

Před oslavou výročí svatého Václava, patrona českých pivovarníků, získal v kategorii světlé výčepní pivo zlato Litovel Moravan. Ten vyniká optimální vyladěností aromatické hořkosti a střední plnosti, výborným řízem a velmi dobrou pěnivostí. Litovel Dark, pivo příjemné, středně karamelové vůně, charakteristické hořkosti, barvy a střední plnosti, zvítězilo v kategorii tmavé výčepní pivo. A v kategorii světlých ležáků na druhém místě zabodovalo dlouhodobě oceňované pivo Litovel Premium, vyznačující se vyrovnanou plností s lahodnou hořkostí. Zlatá barva, kompaktní pěna a silný říz dodávají tomuto pivu jedinečnost originálu.

„Jsme velmi hrdí na každoroční úspěchy našeho pivovaru v soutěži České pivo. Korunují naší snahu dělat pivo tradiční cestou i poctivou práci každého z našich zaměstnanců,“ říká sládek pivovaru Petr Kostelecký a dodává, že výsledky odborných degustačních zkoušek v silné konkurenci napříč pivními kategoriemi jsou pro Pivovar Litovel radostné, ale i zavazující.

Za pivovarnickou skupinu PMS se ještě velmi dobře umístil také Pivovar Zubr, jehož Zubr Grand obsadil první místo v kategorii jedenáctek a druhé umístění v kategorii světlé výčepní pivo za pivo Gold, na třetím místě jej v této kategorii následoval Zubr Classic. Celkově tak skupina PMS v soutěži České pivo získala hned šest cen.

Ocenění za přínos pivovarnickému řemeslu

Kromě ocenění nejlepších piv v letošním ročníku soutěže došlo k předání prestižního ocenění. Cenu českého sládka F. O. Poupěte obdržel litovelský emeritní sládek Miroslav Koutek. Úspěšným sládkem byl dlouhých třináct let a od roku 1992 navíc téměř po tři roky zastával souběžně také funkci ředitele pivovaru. V této epoše byla pod jeho vedením vystavěna nová, moderní lahvárna, do provozu uvedli novou filtrační stanici a soubor přetlačných tanků. Pozici ředitele litovelského pivovaru zastával dlouhých devatenáct let.

„Za to, co jsme dokázali, vděčíme svým předkům, kteří nás mnohému naučili, předali nám své zkušenosti, filozofii, lásku k poctivému řemeslu, ke kterému se pivovarnictví určitě řadí. Proto bychom měli s úctou a pokorou přistupovat k naší bohaté historii a tradicím a předávat je dalším pokolením pivovarníků,“ říká Miroslav Koutek. Za dobu jeho působení dosáhlo litovelské pivo na řadu úspěchů, ocenění na domácí i mezinárodní scéně a pivovar doznal značných změn.

Ocenění Pivovaru Litovel v posledních ročnících soutěže České pivo

České pivo 2016

• 1. místo ČESKÉ PIVO 2016 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Moravan
  • 1. místo ČESKÉ PIVO 2016 z Prahy v kategorii tmavých výčepních piv za Litovel Dark
  • 2. místo ČESKÉ PIVO 2016 z Prahy v kategorii světlých ležáků za Litovel Premium

České pivo 2015

• 1. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii světlých ležáků za Litovel Premium
  • 1. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii nealkoholických piv za Litovel Free
  • 1. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii tmavých piv za Litovel Dark
  • 3. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Classic
  • 3. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii tmavých piv za Litovel Schwarzbier

České pivo 2014

• 1. místo ČESKÉ PIVO 2014 z Prahy v kategorii tmavých piv za Litovel Dark
  • 3. místo ČESKÉ PIVO 2014 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Classic
  • 3. místo ČESKÉ PIVO 2014 z Prahy v kategorii nealkoholických piv za Litovel Free

České pivo 2013

• 1. místo ČESKÉ PIVO 2013 z Prahy v kategorii světlých ležáků za Litovel Premium
  • 1. místo ČESKÉ PIVO 2013 z Prahy v kategorii tmavých výčepních piv za Litovel Dark
  • 3. místo ČESKÉ PIVO 2013 z Prahy v kategorii tmavých ležáků za Litovel Schwarzbier Premium

České pivo 2012

• 1. místo ČESKÉ PIVO 2012 z Prahy v kategorii světlých ležáků za Litovel Premium
  • 1. místo ČESKÉ PIVO 2012 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Moravan
  • 1. místo ČESKÉ PIVO 2012 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Classic
  • 3. místo ČESKÉ PIVO 2012 z Prahy v kategorii tmavých výčepních piv za Litovel Dark

České pivo 2011

• 1. místo ČESKÉ PIVO 2011 z Prahy v kategorii světlých ležáků za Litovel Premium
  • 2. místo ČESKÉ PIVO 2011 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Moravan
  • 2. místo ČESKÉ PIVO 2011 z Prahy v kategorii nealkoholických piv za Litovel Free

Jak se volí nejlepší české pivo

Zkoumány jsou senzorické vlastnosti piva, laboratorně se kontroluje původní extrakt (stupňovitost), tedy zda pivo odpovídá přihlášené kategorii, a dále se anonymní degustací vyhodnocuje, která piva nejlépe chutnají. Specifikem této soutěže je, že se jedná o dvoukolovou soutěž, což posiluje objektivitu hodnocení. Vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale jsou odebírány přímo ve výrobních závodech soutěžní komisí, což zvyšuje nestrannost soutěže. Degustacím je přítomen notář, což podtrhuje již tradiční nezávislost vyhodnocovacího procesu. Za chod, organizaci, technickou část soutěže a vyhodnocení výsledků odpovídá Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s.

Foto 1: Pivovar Litovel slaví dvě zlata a jedno stříbro na soutěži České pivo.
Foto 2: Emeritní sládek Pivovaru Litovel Miroslav Koutek obdržel na soutěži České pivo Cenu českého sládka F. O. Poupěte.
Foto 3: Ocenění pro litovelské pivo převzali na soutěži České pivo ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček, emeritní sládek Miroslav Koutek a současný sládek Petr Kostelecký.