Už Vám bylo 18 let?


Pivo k jídlu a jídlo k pivu: Co se k čemu hodí?

Stáhnout zprávu

Jaký druh piva nejvíce pohladí vaše chuťové buňky, pokud si dáváte například guláš, rybu nebo palačinky s čokoládou? 

4. 12. 2017

Litovel, 4. prosince 2017 – Každé se hodí k něčemu jinému, s naším doporučením na snoubení piva s jídlem zaručeně nesáhnete vedle.

Skvělé jídlo je na stole, hladovým strávníkům se už sbíhají sliny – to je ten správný čas otevřít si lahev dobrého piva. Ale kterou a k čemu? „Výběr je pro milovníky chmelového moku stále větší a správně zvolené pivo může jen podpořit chuť toho kterého pokrmu,“ říká sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký a doplňuje: „Typický český guláš si například žádá světlé pivo s výrazným řízem. Lahodná žebírka nebo poctivý kus hovězího zase skvěle podpoří nefiltrované pivo typu ALE velmi silné hořkosti a se svěžím citrusovým aroma.“ Klasická svíčková se šesti podle něj ještě lépe vynikne, když k ní popíjíte polotmavé pivo sametové chuti. Pořádná pečínka pak bude mnohem kvalitnějším chuťovým zážitkem v kombinaci s hořkým a zároveň řízným světlým pivem.

Výrazné pivo si dejte k rybám a lehkým jídlům

K lehkým pokrmům se hodí výraznější chutě, například těstoviny s rajčatovou omáčkou či pizzu je záhodno zapíjet polotmavým nefiltrovaným pivem s příjemným chmelovým aroma. „Například k dietnější rybě ideálně sedí osvěžující pšeničný ležák s aromatickými tóny ovoce a jemnou hořkostí. Naopak vánoční kapřík a další tučné ryby si zaslouží něco skutečně výjimečného,“ popisuje sládek hanáckého pivovaru. Vyzkoušet můžete například nefiltrovaný ležák s plnou chutí a lehkými tóny karamelu.

Poznejte nepoznané: Dezerty a pivo

Dávat si k sladkostem pivo? Není to zvláštní? Vyzkoušejte a zažijete něco výjimečného. I takové české klasiky, kterými jsou jablečný štrúdl nebo povidlové buchty, se změní v neobvyklou delikatesu, pokud k nim budete pít ochucené pivo s vyrovnaným mixem hořkosti s osvěžující mi tóny exotického ovoce, které parádně podpoří sladkou chuť. Palačinky s čokoládou si naopak užijete s hutnější chutí sladších tónů karamelu tmavého piva, kombinovanou s příjemnou hořkostí.

Jitka Cilečková
ADison