Hořký ležák Litovel Josef 11,5 % na přání zákazníků nově v lahvi

Čepovaný hořký ležák Josef 11,5 % vyvolal vlnu pozitivních ohlasů, a tak jsme se rozhodli nadělit ho
našim zákazníkům také v lahvi. Hořký ležák Josef 11,5 % se dosud čepoval pouze ve vybraných
hospodách a restauracích a od začátku října si mohou naši zákazníci vychutnávat jeho unikátní hořkost
také v pohodlí domova. Litovelský Josef 11,5 % najdete i na pultech vybraných obchodů především
v olomouckém regionu.

Hořký světlý ležák Litovel Josef 11,5 % je pivo s výraznou, a přitom vybroušenou hořkostí. Tradice vaření
piva v Litovli je dlouhá a pivovarské řemeslo se zde doslova dědí z generace na generaci. Stejně tak to bylo i při přípravě a vaření piva Josef 11,5 %. „Hořký světlý ležák LITOVEL Josef 11,5 % jsme uvařili na počest zakladatele našeho pivovaru Josefa Svozila, který byl pokrokovým zakladatelem chmelnic a uznávaným pěstitelem kvalitního chmele. Při přípravě této exkluzivní novinky jsme se nechali inspirovat právě Svozilovými postupy a uvařili jsme světlý ležák s dvojitou dávkou chmele na závěr chmelovaru, která nám zajistila výrazně lahodnou hořkost, a má 32 jednotek hořkosti IBU, tedy přesně tolik, kolik let měl Josef Svozil při založení první chmelnice. “ říká Petr Kostelecký, sládek pivovaru Litovel.

Medailonek Josefa Svozila
Josef Svozil se narodil ve vesnici Senička nedaleko Olomouce. Byl rolníkem, nadšeným hospodářem a díky své lásce k pivovarnictví se z něj stal také odborník na pěstování chmele. „V roce 1879 založil Josef Svozil první chmelnici ve své rodné Seničce. Na úrodné Hané se mu v pěstování chmelu dařilo dobře, a tak o šest let později založil další chmelnici. Tentokrát moderní s drátovým vedením, takzvanou drátěnku, která byla v té době konstrukční novinkou," dodává emeritní sládek pivovaru Miroslav Koutek. Pivo v Litovli se dodnes vaří podle tradičních postupů a z nejkvalitnějších surovin. Litovelské pivovarníky k tomu zavazuje právě historie pivovaru, úcta k tradici a nadšení lidí, kteří jej vybudovali chtěli nabízet skvělé pivo, což se jim bezesporu povedlo. To tom svědčí řada úspěchů a ocenění z prestižních degustačních soutěží u nás i v zahraničí. V letošním roce si odnesl ležák Litovel Premium stříbrnou medaili z mezinárodní degustační soutěže Evropská pivní hvězda, která se konala v Mnichově.