35 let Moravanu oslaví v Pivovaru Litovel retro edicí

Pivovar Litovel letos oslavuje kulaté výročí piva Litovel Moravan.

15. 5. 2017

Litovel, 15. května 2017 – Pivovar Litovel letos oslavuje kulaté výročí piva Litovel Moravan. Už 35 let tu nad jeho zrodem bdí otec receptury, emeritní sládek Miroslav Koutek. K této speciální příležitosti Pivovar Litovel chystá speciální retro edici, která odkazuje na dlouhou historii tohoto nejznámějšího piva z úrodné Hané.

„Limitovaná série piva Litovel Moravan bude zahalena do retro kabátu, který přenese milovníky zlatavého moku do roku 1982, kdy naše jedenáctka vznikla. I chuť tohoto piva bude stejná, protože při výrobě Moravanu stále používáme tradiční receptury a jeho poznávacím znamením jsou i po 35 letech lahodně chmelová hořkost, střední plnost a hustá bílá pěna,“ popisuje Lumír Hyneček, ředitel Pivovaru Litovel. V ručně baleném multipacku bude osm půllitrových lahví, speciální edice vznikne jako sběratelský unikát pro partnery a věrné zákazníky, samostatně nebude prodejná.

Moravan začínal jako „obrázkové pivo“

První várku jedné z prvních jedenáctek uvařil v historické varně tehdejší sládek pivovaru Miroslav Koutek. „Na pultech obchodů byla tehdy zpravidla jen světlá neetiketovaná desítka a výjimečně etiketovaná dvanáctka. Desítka se na Hané pila běžně, dvanáctka zase spíš jen o svátcích. My jsme však uvařili jedenáctku, která tehdy v nabídce rozhodně nebyla běžná. Navíc Moravan jako ležák měl etiketu a v pivovaru jsme takováto piva nazývali ‚obrázkovými‘. V uniformním prostředí tehdejších obchodů budil pozornost,“ vzpomíná nynější emeritní sládek a předseda představenstva Pivovaru Litovel Miroslav Koutek.

Litovel Moravan, jako lahvové i čepované pivo, se mezi konzumenty prosadil a později uspěl i na volném trhu, na kterém už byla po roce 1989 velká konkurence. Lidé si nejprve na Hané, a poté i mimo region postupně zvykli pít raději jedenáctku než desítku. Kvality Moravanu oceňují i odborníci na mnoha prestižních degustačních soutěžích u nás či v zahraničí. „Jenom vloni se Moravanu podařilo získat zlato v kategorii světlé výčepní pivo v soutěži České pivo 2016, letos byl zase korunovým králem soutěže Zlatá pivní pečeť 2017 a stříbro obdržel v soutěži o Zlatý pohár PIVEX 2017,“ přibližuje Miroslav Koutek.

Emeritní sládek Miroslav Koutek a současný sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký společně s první a nejnovější verzí designu piva Moravan.