Pivo je skvělou tečkou za dobrým jídlem. Proč ale tento zlatavý mok nezapojit přímo do přípravy pokrmů?
Bůček na pivu
Pečený bůček skvěle doplní pivo nejen na spláchnutí žízně po jídle, ale výborně poslouží, aby se maso nepřipeklo.
Kůži na bůčku nařežte do mřížky, ale neprořízněte. Sůl, pepř, česnek a všechno koření důkladně vetřete do masa. Nechte ideálně přes noc odpočinout. Troubu předehřejte na 160 °C. Bůček položte kůží dolů do hlubšího pekáče a pečte 2 hodiny. Pak jej obraťte, přidejte cibuli, přelijte maso výpekem a pečte další 1,5 hodiny. V kastrolu povařte cca 5 minut pivo s medem, dokud se nevytvoří sirup. Tím maso přelijte, teplotu zvyšte na 200 °C a pečte dalších 30 minut za častého přelévání. Pokud se bůček připéká, můžete ho podlít pivem. Maso by mělo být zlaté a lesklé, před podáváním jej nechte odpočinout.
Špízy na pivu
Rychlý a oblíbený oběd ozvláštníte marinádou s tóny tmavého piva.
Smíchejte rozmačkaný česnek, med, tmavé pivo, mletou papriku, dijonskou hořčici, sójovou omáčku a pepř. Pak přidejte kostičky kuřecího masa a dejte aspoň na 1 hodinu marinovat, ideálně přes noc. Vyjměte maso z marinády a napíchejte ho na dřevěné jehlice střídavě s ostatními ingrediencemi a opečte.
Kachna na pivu
Tradiční kachna s nádivkou nesmí chybět na svátečním nedělním stole. Šmrnc jí dodá tmavé pivo Litovel Gustav, které používáme při pravidelném podlévání.
Kachnu omyjte a osušte, odřízněte přebytky tuku u biskupa a u krku a kachnu důkladně osolte zvenku i zevnitř. Posypte ji kmínem. Posaďte do pekáčku, podlijte pivem, přiklopte a pečte šest hodin v troubě předehřáté na 90 °C. Zvyšte teplotu na 120 °C a pečte dalších šest hodin. S kachnou nic nedělejte, nechte ji přiklopenou, nepodlévejte ji. Teprve hodinu před koncem pečení kachnu odklopte, potřete medem a do konce pečení ji průběžně potírejte.
Nakládané tvarůžky v pivu
Chuťovka, kterou můžete potěšit své hosty nebo si ji užít se sklenicí dobře vychlazeného piva Litovel.
Olomoucké tvarůžky i s obalem vložíme do uzavíratelné sklenice (kompotové) a zalijeme pivem. Tři dny necháme postát na kuchyňské lince, až se tvarůžky nafouknou. Pak je vyjmeme, rozbalíme, dáme do mísy a rozmačkáme. Vmícháme jemně nasekanou cibuli, dvě lžíce kysané smetany a špetku drceného kmínu. Dále můžeme přidat buď špetku zeleného pepře nebo zmrazený kopr. Záleží na vkusu. Nesolíme!
Tak dobrou chuť, přátelé!