Are you over 18 years old?


Pivovar Litovel na soutěži PIVEX 2017 vybojoval sedm ocenění

Stáhnout zprávu a foto

Na letošním ročníku prestižní degustační soutěže PIVEX 2017 opět bodoval Pivovar Litovel.

7. 3. 2017

Litovel, 7. března 2017 – Na letošním ročníku prestižní degustační soutěže PIVEX 2017 opět bodoval Pivovar Litovel. Šest jeho pivních receptur získalo ocenění a poté byl vyhlášen druhým nejlepším pivovarem za uplynulé čtvrt století.

Zlatým pohárem PIVEX 2017 se chlubí Litovel Dark v kategorii tmavých piv, třetí místo obsadila Litovel Dark Premium. První příčku získala i Litovel Pomelo v kategorii míchaných piv doprovázené bronzem pro Litovel Červený Pomeranč. Tradiční receptura piva Litovel Moravan zabodovala v sekci světlá výčepní piva a odnesla si stříbro. Mezi světlými ležáky se na třetím místě vyznamenala Litovel Premium.

Slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo v brněnském hotelu Voroněž, kde se soutěž tradičně koná. „Získali jsme skvělých sedm cen, z nichž jsou dvě ocenění zlatá. Naše pivovarnické umění odborníci korunovali druhým umístěním v kategorii nejlepší pivovar za posledních 25 let,“ říká sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký. A dodává, že úspěch na soutěži PIVEX je pro pivovar o to prestižnější, že toto klání se řadí mezi ta nejrespektovanější u nás. Vzorky piv navíc oceňují nejen odborníci, ale také samotní zástupci jednotlivých pivovarů, proto má tato slepá degustační soutěž ve střední Evropě opravdový punc.

Kromě tradičních tahounů litovelské síně slávy, mezi které patří Litovel Moravan, Litovel Premium, či Litovel Dark letošní soutěž reflektuje i vzrůstající trend oblíbenosti pivních mixů. „Nejen v tuzemsku, jsou čím dál tím víc oblíbená silnější vícestupňová piva, různé pivní speciály, ale v teplejších měsících i pivní mixy,“ komentuje ředitel Pivovaru Litovel, Lumír Hyneček. „I proto jsme hrdí na ocenění pivních variant s příchutí pomela a červeného pomeranče.“

O soutěži Pivex

Zlatý pohár Pivex, který se dělí na soutěž lahvových a sudových piv, se řadí mezi nejprestižnější degustační soutěže u nás. Neoznačené vzorky posuzuje porota, kterou tvoří zástupci soutěžních pivovarů a Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze a další odborníci. Hlavními hodnoticími kritérii anonymní degustace jsou chuť, plnost, vůně, barva, říz a hořkost.

Jitka Cilečková
ADison