Už Vám bylo 18 let?


Na soutěži PIVEX potvrdily svou kvalitu moravské pivovary

Pivovary skupiny PMS Přerov a.s. – Zubr, Litovel a Holba patří dlouhodobě k nejoceňovanějším pivovarům na odborných degustačních soutěžích, ve kterých opakovaně potvrzují svoji kvalitu.  Stalo se tak i na 29. ročníku soutěže o Zlatý pohár PIVEX – PIVO 2021 a 7. ročníku soutěže o Zlatý soudek PIVEX 2021. Celkem moravské pivovary získaly šest ocenění včetně příčky nejvyšší – absolutním vítězem soutěže se již po čtvrté za sebou stal pivovar Zubr, když celkové loňské vítezství obájil ležák Zubr Gradus. Ten se zároveň stal vítězem kategorie světlých ležáků. 

Absolutní vítěz soutěže je vybírán z vítězů jednotlivých kategorií a toto nejvyšší ocenění si již po druhé za sebou odnesl dvanáctistupňový ležák Zubr Gradus, který je nejnovějším pivem ve stálé nabídce přerovského pivovaru. Celkem porazil 30 přihlášených značek piv. „Každá dobrá zpráva a ocenění naší práce je pro nás v tomto pro pivovary náročném období vzpruhou a povzbuzením do další práce. Obzvláště když je to takovýto absolutní úspěch. V Zubru si zakládáme na tom, že vaříme poctivé tradiční české pivo z těch nejlepších regionálních surovin a těší nás, že jeho kvalitu oceňují pivovarští odborníci i naši konzumenti. Obhajoba vítězství našeho ležáku je toho důkazem,“ komentuje úspěch v soutěži Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

 

Další medailové úspěchy přinesla kategorie výčepních piv, kde druhým místem zabodoval Zubr Gold a třetím místem Litovel Moravan. Pivovar Litovel si odváží ocenění i v kategorii míchaných nízkoalkoholických a nealkoholických piv. Třetí místo získal Litovel Pomelo. V soutěži sudových piv se nejlépe umístil Litovel Premium, který získal 2. místo v kategorii světlých ležáků. „Z dalších ocenění piv Litovel máme samozřejmě nesmírnou radost. Naše piva dlouhodobě patří k těm nejvíce oceňovaným, což řadí litovelský pivovar mezi ty vůbec

nejúspěšnější v republice,“ říká Petr Kostelecký, sládek pivovaru Litovel.

Zlatý pohár PIVEX

Soutěž o Zlatý pohár PIVEX je nejstarší odbornou degustační soutěží v České republice a v letošním roce se konal již 29. ročník. O držitelích ocenění rozhoduje odborná degustační porota ve dvou kolech a hodnocení probíhá anonymně. Hlavními hodnotícími kritérii při degustaci jsou chuť, plnost, vůně, říz, hořkost i jiné vlastnosti piva nebo příznaky podle dalších chuťových, čichových i vizuálních zjištění odborných degustátorů. V obou kolech soutěže jsou u všech vzorků piv prováděny laboratorní rozbory a senzorická hodnocení v laboratořích Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze, který je odborným garantem soutěže. V porotě zasedají zástupci ústavu společně se zástupci pivovarů, převážně sládků, a dalších odborných institucí.